Δραστηριότητες

Δραστηριότητες

img

Εδώ θα βρείτε έναν χρήσιμο οδηγό που περιλαμβάνει υποστηρικτικό υλικό αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το γάλα, τα προϊόντα του και την αγελαδοτροφία.

Οι δραστηριότητες αυτές βασίζονται στις αρχές της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης, εμπλέκοντας όλα τα γνωστικά αντικείμενα του ωρολογίου προγράμματος, και στις αρχές της βιωματικής μάθησης αξιοποιώντας ποικιλία εκπαιδευτικών εργαλείων που κάνουν τη μαθησιακή διαδικασία ελκυστική και ταυτόχρονα αποτελεσματική.

Οι δραστηριότητες του οδηγού είναι χωρισμένες για χρηστικούς λόγους στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή

Λίγα λόγια για τον οδηγό, το υποστηρικτικό υλικό και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει.

Το γάλα

Τι περιέχει το γάλα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πληροφορίες, δραστηριότητες, παιχνίδια κ.α.

Επισκέπτομαι μία γαλακτοβιομηχανία

Τι είναι «εργοστάσιο», πόσα είδη εργοστασίων υπάρχουν, ποια εργοστάσια υπάρχουν στον τόπο μου, πως φαντάζομαι και που βρίσκεται η γαλακτοβιομηχανία που θα επισκεφτώ, οργάνωση της επίσκεψης στη γαλακτοβιομηχανία, δραστηριότητες, παιχνίδια κ.α.

Αγωγή καταναλωτή

Γινόμαστε καλύτεροι καταναλωτές, πληροφορίες της συσκευασίας γάλακτος, τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γάλα κ.α.

Το γιαούρτι

Το γιαούρτι και τα θρεπτικά του συστατικά, συνταγές με γιαούρτι, η ιστορία του γιαουρτιού, η διαδρομή του γάλακτος και η παρασκευή γιαουρτιού, το γιαούρτι και το γάλα στον ελληνικό κινηματογράφο, ο ρόλος του γιαουρτιού και του γάλακτος, θεατρικά παιχνίδια κ.α.

Γνωρίζω μία γαλακτοβιομηχανία

Βλέπουμε βίντεο για τη γαλακτοβιομηχανία που θα επισκεφτούμε, εικονοϊστορία, παλιές φωτογραφίες,  γραμματόσημα που απεικονίζουν γαλακτοκομικά προϊόντα και επιχειρήσεις.

Αγελαδοτροφία

Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου/αγελαδοτρόφου, πώς είναι μια κτηνοτροφική μονάδα αγελάδας, ο αγελαδοτρόφος παλιά και σήμερα κ.α.

Το παγωτό

Η ιστορία του παγωτού, τι μας προσφέρει το παγωτό, πληροφορίες, δραστηριότητες, παιχνίδια κ.α.

Παράρτημα

Πρόσθετο υποστηρικτικό υλικό όπως πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα, διηγήματα, παραμύθια, ταινίες, τραγούδια κλπ για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.